Dofinansowanie Kulinariów z Portugalii

Mówi się, że Portugalia to państwo europejskie leżące najdalej na zachód. Najbliższym sąsiadem jest Hiszpania, od strony zachodniej i południowej otaczają ją wody Atlantyku. Nic więc dziwnego, że portugalska kuchnia słynie z serów, ryb i owoców morza, których tutaj nie brakuje, a przyrządza się je na wiele sposobów. Mieszkańcy Portugalii przepadają za rybami i egzotycznymi owocami morza, żaden z nich nie wyobraża sobie portugalskiej kuchni bez tych darów morza, przyrządzanych na grillu w towarzystwie czerwonej papryki strączkowej lub smażonych w apetycznej panierce jak sardinhas fritas.

W dawnych czasach uważano, że Portugalia leży tak daleko, że za nią nie ma już zupełnie nic. Charakterystyczne położenie geograficzne tego słonecznego kraju warunkowało organizację częstych wypraw badawczych i odkrywczych, dzięki którym Portugalczycy w pewnym okresie byli wielką światową potęgą. Potęga ta przetrwała do dziś nie tylko w świadomości narodu, ale przede wszystkim dorobku kulturalnym oraz pomnikach historii.

W tej wyjątkowej części Europy, obfitującej zarówno w lasy, rzeki jak i doliny, posiadającą ciekawą linię brzegową, pełną plaż, klifów i jaskiń krajobraz zmienia się tak szybko jak w kalejdoskopie nawet na niewielkich dystansach. Życie płynie wolno i leniwie, a krajanie nazywają swój region ziemią łagodnych obyczajów. Portugalia to nie tylko piękne widoki i zachwycająca architektura, gdzie najbardziej charakterystyczny jest z pewnością styl manueliński. To także wspaniała i różnorodna kuchnia.

Kuchnia Portugalska jest stosunkowo słabo rozpowszechniona. Jej dania zawierające nabiał charakteryzują się prostotą a zarazem pożywnością i zdrowiem. Kuchnia tego gorącego kraju wyróżnia się z pewnością pod względem wyjątkowości smaku. Tradycje kulinarne przekazuje się tutaj z pokolenia na pokolenie. Pielęgnuje się szczególnie tajniki upraw, hodowli i przetwarzania plonów. W portugalskich daniach nie brak oliwy, aromatycznych ziół i przypraw, czego korzeni możemy dopatrywać się w czasach kolonialnych, kiedy to ośrodek imperium stanowiła Lizbona.

Portugalczycy cenią sobie szczególnie smak pieczonych na ruszcie sardynek, które pod względem wielkości podobne są naszym rodzimym śledziom. Sposób przyrządzania sardynek z rusztu jest mało skomplikowany. Rybę solimy, nacieramy oliwą i kładziemy na ruszcie. Sardynki doskonale smakują z ziemniakami w mundurkach, sałatą oraz plasterkiem cytryny.

Portugalskie restauracje obfitują w dania przyrządzane z soli oraz krabów. Znajdziemy tutaj solę gotowaną w towarzystwie warzyw, smażoną w naleśnikowym cieście lub panierowaną.

Leave a Comment